Chov psov – zdroj potešenia a nie konfliktov

07.06.2004 Prešov

V poslednom čase v meste až príliš často rezonujú otázky, ktoré úzko súvisia s chovom psov. Žiaľ v mnohých prípadoch majú negatívne prívlastky. Je nemálo, a neraz oprávnene, kritických pripomienok zo strany občanov. Chovatelia „ miláčikov“ nie vždy dodržiavajú čo i len základné normy, čo potom zákonite vyvoláva averziu u ostatných občanov. V tejto súvislosti chceme osobitne podčiarknuť skutočnosť, že mesto Prešov má o chove a držaní zvierat Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) č. 108/2002 (je dostupné aj na internetovej stránke www.presov.sk), v ktorom sú zakotvené základné povinnosti pre všetkých chovateľov psov.

V tomto nariadení sú uvedené územné podmienky pre chov a držanie zvierat, základné povinnosti pre všetkých chovateľov psov v tomto meste, poplatky za chov psov a sankcie za porušenie tohto VZN. Okrem toho každý chovateľ psa dostáva pri prihlásení psa do evidencie aj preukaz chovateľa psa, v ktorom je informovaný o základných povinnostiach zhrnutých prakticky do tzv. desatora.

Chovateľ je povinný:

1. Psa do 3 mesiacov prihlásiť na MsÚ Prešov odbor podnikateľskej činnosti a životného prostredia – Jarková 24, 4.poschodie č.d. 507.
2. Chovateľ je povinný dať psa zaočkovať proti besnote.
3. Mimo bytu má mať chovateľ psa na vodidle, dať psovi ochranný náhubok a označiť psa evidenčnou známkou MsÚ.
4. Verejné priestranstvo a priestory bytových domov je držiteľ psa povinný vyčistiť od exkrementov svojho psa.
5. Chovateľ je povinný dodržiavať nariadenia mesta, veterinárne a hygienické predpisy.
6. Chovateľ je povinný poskytnúť prvú pomoc a všetky doklady občanovi, ktorému chovateľov pes poškodil zdravie alebo majetok.
7. Chovateľ je povinný dodržiavať zákaz vstupu zvieratám na detské pieskoviská, priestory vymedzené pre hry detí, detské a športové ihriská, kúpaliská, predškolské a školské zariadenia.
8. Chovateľ smie prenechať chov a držanie psa len telesne a duševne spôsobilej osobe.
9. Pri zrušení chovu psa je povinný písomne odhlásiť psa a uviesť jeho novú adresu.
10. Chovateľ je povinný vrátiť mestskému úradu vydaný preukaz a evidenčnú známku.

Chovatelia najčastejšie porušujú prvú povinnosť – prihlásenie psa. Keď si chovatelia nedajú zaevidovať psov do 3 mesiacov na MsÚ Prešov, chovajú tak psov „ na čierno“ , kým ich neprichytí mestská polícia. Takýto chov psa je protizákonný a za porušenie tejto povinnosti je pokuta až do výšky 5000. - Sk.
Problém je v tom, že takýto chovatelia nie sú poučení o povinnostiach chovateľa a práve oni potom porušujú aj ostatné povinnosti a tak obťažujú chovom psa aj svojich susedov. Preto týmto vyzývame všetkých občanov, ktorí majú poznatky o týchto chovateľoch, aby ich oznámili písomne na adresu: MsÚ - OPČ a ŽP, Jarková 24, 08001 Prešov, alebo oznámenie podali aj anonymne na tel. čísle 77 23 940 - klp. 227, MsÚ tieto oznámenia prešetrí a zjedná nápravu. Toto opatrenie je v záujme tak chovateľov, ktorí sú zaevidovaní a tieto povinnosti dodržujú ako aj v záujme nechovateľov.

Ďalším častým priestupkom zo strany chovateľov je to, že verejné priestranstvo a priestory bytových domov, ktoré znečistí chovateľov pes držiteľ psa nevyčistí od exkrementov svojho psa. Tento problém je celoslovenský a každé mesto má s takýmito chovateľmi problémy. Títo chovatelia si neuvedomujú, že hlavne týmto postojom potom proti sebe zbytočne poburujú ostatných občanov nechovateľov, ktorí často potom podávajú sťažnosti na mestský úrad a celkovo sa zhoršujú susedské a medziľudské vzťahy.

Je načase si uvedomiť, že vlastne každý exkrement psa pôsobí neesteticky, neekonomicky, ale hlavne poškodzuje zdravie občanov. Jeden pes stredného plemena vyprodukuje denne približne okolo 200g exkrementov, keď to vynásobíme počtom dní v roku a počtom psov, tak ide o tony exkrementov ročne. Pritom každý exkrement môže byť potencionálnym zdrojom rôznych zoonóz. Zoonózy sú choroby prenosné zo zvierat na človeka. Spomenieme len niektoré bakteriálne nákazy: brucelóza, leptospiróza, stafylokokóza a streptokokóza. Z parazitárnych ide hlavne o echinokokózu, toxokarózu , toxoplazmózu a trichinelózu. Práve pôvodcovia týchto nebezpečných chorôb sa môžu potencionálne vyskytovať aj v psích exkremntoch. Nebezpečenstvo prenosu rôznych nákaz z týchto exkrementov je teda vážne a preto každý chovateľ psa by sa mal postarať o to, aby toto nebezpečenstvo skončilo v smetnom koši. Malo by byť samozrejmé a normálne pre každého chovateľa psa exkrement zo svojho psa zdvihnúť zo zeme a uložiť ho do najbližšiej smetnej nádoby. Nenormálne je exkrement nechať a zbabelo „ z miesta činu „ odísť a tak zbytočne ohrozovať zdravie svojich spoluobčanov, ale aj iných psov, lebo takto sa môžu šíriť choroby aj medzi samotnými psami. Preto aj sami chovatelia by mali upozorňovať tých chovateľov, ktorí si túto povinnosť nesplnia a robia tak zlé meno aj tým chovateľom, ktorí si túto povinnosť splnia!

Každý prichytený chovateľ, ktorý nevyčistil znečistené miesto za svojím psom môže dostať pokutu do výšky 5000. - Sk.
Sú chovatelia, ktorí chcú aby im mesto za ich poplatky, ktoré platia za psov zabezpečilo koše, lopatky a sáčky a že potom budú aj oni zbierať exkrementy. Vybraté poplatky za psov však mesto dáva na zabezpečenie čistenia mesta, prevádzku odchytovej služby a prevádzku útulku. Nakoniec po zbežnom monitoringu z iných miest, ktoré sa pustili do osadzovania špeciálnych košov, len pre psov sme toho názoru, že ide o náročný ekonomický projekt. Napríklad v Petržalke osadili len 77 košov, ale servis okolo ich vyprázdňovania, údržby a čistenia stojí túto mestskú časť mesačne 117 000 . -Sk.

Vzhľadom na tieto výdavky Mesto Prešov zvolilo iný postup a logom psa označilo smetné koše, do ktorých môže každý chovateľ psa uložiť exkrement. Žiadny chovateľ sa tak nemôže vyhovoriť, že nemá kde v blízkosti uložiť exkrement. Taktiež výhovorky niektorých chovateľov, že bez lopatky a sáčku sa exkrement zo zeme nedá zodvihnúť sú neopodstatnené. Každému chovateľovi stačí, že bude mať pri sebe obyčajný sáčok, ktorý je nielen podstatne lacnejší ako lopatka so sáčkom, ale je aj skladnejší a zmestí sa pohodlne do každého vrecka .

Postup uloženia exkrementu je následovný: Chovateľ najprv vloží ruku do sáčku a takto sáčkom uchopí exkrement ležiaci na zemi, potom len prevlečie sáčok naspäť cez ruku a exkrement je hygienicky a bezpečne uložený v sáčku, ktorý uloží do najbližšej smetnej nádoby. Tento jednoduchý spôsob zvládne určite každý uvedomelý chovateľ psa bez problémov.
V meste Prešov bol zrealizovaný výbeh pre psov na Sídlisku III. , ktorý sa nachádza medzi riekou Torysou a Veterinárnou nemocnicou Dúbrava. Tento projekt bol pilotným projektom, tzn. keď by sa chovateľmi dostatočne využíval, plánovalo sa, že by sa postupne realizovali výbehy pre psov aj v iných častiach mesta. Týmto výbehom boli vytvorené podmienky pre voľný a neobmedzený pohyb psov v tomto výbehu. Momentálne je tento výbeh pre psov v rekonštrukcii a po dokončení rekonštrukcie môžu chovatelia psov tento výbeh opäť využívať.

Vážení chovatelia psov, urobte všetko preto, aby ste spolu s Vašimi štvornohými miláčikmi neobmedzovali a neznepríjemňovali život ostatným spoluobčanom a aby ich chov bol pre Vás potešením a nie zdrojom konfliktov.

Mestský úrad v Prešove
Odbor podnikateľskej činnosti a životného prostredia
 

Vyberte región

mark